TOYOTA ФИНАНС

Na belgijskim cestama „Morizo“ testirao GR Yaris H2 s pogonom na vodik


Toyota GR Yaris H2, posebna inačica GR Yarisa s pogonom na vodik, pokazala je svoje performanse u demonstracijskoj vožnji u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u belgijskom Ypresu. Bilo je to prvi put da se Toyotin automobil na vodik već u razvojnoj fazi vozi po javnoj cesti izvan Japana.

Za upravljačem GR Yarisa H2 bio je „Morizo“ - tj. predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Toyoda koji sve utrke i relije vozi upravo pod tim pseudonimom.

Suvozač u demonstraciji bio je bivši vozač i četverostruki WRC prvak Finac Juha Kankkunen, koji je jedan svoj naslov osvojio i u Toyoti.






GR Yaris H2 je u sklopu WRC-a bio u službi testnog automobila posebne etape (Special Stage) 11, koja se vozila drugog dana relija u Belgiji. Etapa koju je prošao GR Yaris H2 bila je duga 15 km i sačinjena od uskih cesta koje su se protezale uz polja i između kuća, te veliki izazov čak i za natjecatelje WRC-a.

„Morizo“ ​​nikada nije vozio tim cestama, niti je imao priliku pregledati ih prije nego što je započeo svoju vožnju. Ipak, oslanjajući se na suvozača Kankkunena, uspio je savladati izuzetno skliske i stalno promjenjive površine ceste te uspješno završiti etapu.

Više detalja o GR Yaris H2 nalazi se na http://www.autocondic.hr/more-about/news-events/articles/?itmId=4218






Nakon vožnje GR Yarisa H2 „Morizo“ je komentirao:

„Zahvalan sam Kankkunenu što mi je dopustio da vozim GR Yaris H2 po ovoj stazi. Uz njegovo vodstvo osjećao sam se ugodno, iako su ceste bile teške - ne samo skliske već i uske, a činilo se da se njihove površine mijenjaju iz trenutka u trenutak. U sklopu ovog događaja također smo imali i Toyotu Mirai (električno vozilo s gorivnim člancima) uz pomoć koje je demonstrirano vanjsko punjenje vozila s pogonom na vodik. Vjerujem da smo s tim, zajedno s vožnjom vozila s pogonom na vodik, uspjeli u Europi istaknuti potencijal vodika kao opcije za postizanje ugljične neutralnosti.“






Suvozač Juha Kankkunen nakon demonstracijske vožnje je izjavio:

„Akio Toyoda, tj. „Morizo“ vozio je sjajno. A motor s pogonom na vodik isporučio je solidan okretni moment, što ga ne čini nimalo drugačijim od benzinskog motora kad je riječ o osjećaju vožnje. No, s obzirom na to da ne stvaraju nikakve štetne emisije, vjerujem da će motori s pogonom na vodik biti jedna od opcija postizanja ugljične neutralnosti - ne samo u svijetu motosporta nego i u svijetu svakodnevnih automobila.“